Consumptievrijheid op de markt. Geschiedenis van het basisinkomen

Met: René Koekkoek. Gasten: Anton Jäger (KU Leuven) en Daniel Zamora Vargas (UL Brussel)

Wat hebben de grondlegger van het neoliberalisme Milton Friedman, de Afro-Amerikaanse burgerrechtenactivist Martin Luther King, de antropoloog David Graeber, en oud-Twitter CEO Jack Dorsey met elkaar gemeen? Op het eerste gezicht weinig. Maar allen hebben, op enig moment in hun leven, een pleidooi gehouden voor het invoeren van een universeel basisinkomen.

Het idee voor een universeel basisinkomen heeft een lange, kronkelige – en bovenal verrassende – geschiedenis. Dat laten Anton Jäger van de KU Leuven en Daniel Zamora Vargas van de Vrije Universiteit Brussel zien in hun nieuwe boek: Welfare for Markets: A Global History of Basic Income (The University of Chicago Press).

Jäger en Zamora Vargas leggen uit waarom en in welke omstandigheden het idee van een basisinkomen aantrekkelijk werd gevonden door economen, beleidsmakers, journalisten, en denkers afkomstig uit diverse uithoeken van het ideologische spectrum, van links tot rechts. Maar er staat volgens hen meer op het spel. Door de lotgevallen van het idee van het basisinkomen in kaart te brengen, tonen ze dieperliggende verschuivingen in denkwijzen over de rol van de staat in het garanderen van sociale zekerheid, en in de veranderende zienswijzen op de rol van de markt als distributiemechanisme voor welvaart en basisvoorzieningen.